top of page
Dovenonderwijs en opleidingen gebarentaal in Senegal

​

In de landen van de Sahel, waaronder Senegal, zijn er voornamelijk door meningitis (hersenvliesontsteking) naar verhouding veel doofstomme kinderen die niet in het basisonderwijs of in scholen voor doven kunnen worden opgenomen.

​

Op plaatsen waar minstens acht dove kinderen bij elkaar in de buurt wonen en waar hun ouders of vrienden een zekere verantwoordelijkheid willen nemen, opent ons project een 'foyer' voor doven. Wij leiden een door de ouders voorgestelde plaatselijke vrijwilliger op. Die opleiding wordt mede gefinancierd door GROS Schilde.

​

De Kemperstichting en andere donors financieren de vergoedingen voor deze vrijwilligers. Zij geven les in alfabetisering en in communicatie door middel van gebarentaal. In totaal zijn er nu een twintigtal klasjes verspreid over Senegal, met  samen zo'n 200 dove leerlingen.

​

Meer dan 400 dove kinderen hebben deze cursussen al doorlopen. Daardoor zijn ze deels verlost uit hun isolement en geïntegreerd in de samenleving. Zeer positief is dat vele ouders ook zelf participeren in de 'kunst' van de gebarentaal, en dat om evidente redenen. De Senegalese overheid is in toenemende mate betrokken bij het reilen en zeilen van ons project. Zij draagt ook bij op audiovisueel vlak in meerdere foyers.

​

Een belangrijk aspect is om de dove kinderen bij te brengen hoe ze met de verworven kennis moeten omgaan. Lezen is daarvoor uiteraard cruciaal. Het vormt de brug naar de maatschappij. Daarom werden, naast het dovenproject, diverse kleine bibliotheken opgezet waar ze boeken kunnen lenen.

​

De kinderen worden op velerlei vlakken betrokken bij de 'buitenwereld', bijvoorbeeld in de vorm van deelneming aan landdagen of tentoonstellingen. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan bewustmaking voor het milieu. We doen een grote stap vooruit als we de kinderen, met de eerder opgedane kennis, ook in staat stellen om nu en in de toekomst deze verworvenheden in de praktijk te blijven brengen.

​

Wij zijn te bereiken via www.kemperstichting.nl.

​

bottom of page